Nieuws
818133
Nieuws

’Personeel Belastingdienst snel duidelijkheid geven’

Er moet snel duidelijkheid komen voor de vijfduizend medewerkers van de Belastingdienst die de komende jaren weg moeten. De Tweede Kamer is verontwaardigd dat de plannen voor een grootschalige reorganisatie deze week via de media naar buiten kwamen, maar staatssecretaris Wiebes (Financiën) kan nog geen helderheid scheppen.

Wel maakte hij duidelijk dat medewerkers in krimpregio’s niet speciaal worden ontzien in de aanstaande reorganisatie. Dat zei hij gisteren in een overleg met de Kamer. De komende jaren moeten er vijfduizend van de twintigduizend medewerkers bij de dienst verdwijnen.

Herplaatsing

Deze mensen worden niet ontslagen maar herplaatst bij de overheid, maar in gebieden waar de werkgelegenheid niet zo hoog is, kan dat problemen opleveren. Met name de PvdA en de CU vroegen Wiebes rekening te houden met regio’s waar de werkgelegenheid niet voor het oprapen ligt, maar Wiebes kon dat niet toezeggen.

Wel wil hij ’verstandig kijken’ hoe de reorganisatie over het land kan worden verdeeld. „Maar het functioneren van de Belastingdienst staat voorop. Dat moet ik bewaken”, aldus de VVD-bewindsman.

Omslag

De fiscus staat aan de vooravond van een omslag. Er moet door het koppelen van heel veel verschillende computersystemen waar nu nog mee moet worden gewerkt, een nieuwe manier van werken ontstaan. De inning van belasting moet daardoor eenvoudiger worden en minder arbeidsintensief.

Omdat computers met de analyse van gegevens veel efficiënter zijn dan mensen, kan de dienst uiteindelijk met minder (lager geschoold) personeel toe, denkt Wiebes. Mensen die niet de juiste papieren hebben, zullen moeten vertrekken.