Nieuws
818134
Nieuws

Top 7

Engste landingsbanen ter wereld

Voor sommige mensen is vliegen al bepaald geen genot. Vooral het opstijgen en landen zorgt voor de nodige spanning en stress. Over het algemeen doen de piloten er alles aan om de landing zo soepel mogelijk te maken, maar op sommige vliegvelden zal dit niet genoeg zijn. We vonden de zeven engste landingsbanen die je hart sneller doet kloppen.

1. Juancho E Yrausquin Airport, Saba

Het vliegveld Juancho E Yrausquin ligt op Saba, een klein eilandje in het Caribisch gebied. Naast de stevige wind waar de piloten mee te maken hebben, moeten de piloten er ook voor zorgen dat ze op tijd stil komen te staan, aangezien de landingsbaan eindigt in de ruige zee. Leuk feitje; de landingsbaan is met 400 meter samen met Lesotho ( Afrika) de kortste landingsbaan ter wereld.

 

2. Courchevel Airport, Frankrijk 

Dit vliegveld ligt op 2.000 meter hoogte in Courchevel, een skiplaats in het zuid-oosten van Frankrijk. Aan het eind van de landingsbaan is een steile klif. Tevens is de landingsbaan zo kort dat er een helling, van maar liefst 18,5%, is bij gemaakt om de vliegtuigen af te laten remmen. Je moet het maar durven!

 

3. Barra Airport, Schotland

Barra Airport, ligt op het kleine Schotse eiland Barra. Het eiland, met zo’n 1.000 inwoners, heeft zijn eigen vliegveld. Of Barra Airport echt een vliegveld te noemen is, zijn de meningen over verdeeld. De vliegtuigen landen namelijk letterlijk op het strand, met als nadeel dat tijdens de vloed er geen landingen kunnen plaatsvinden.

 

4. Princess Juliana International Airport, Sint Maarten

Beelden van de landingsbaan van Princess Juliana International Airport zijn inmiddels al de hele wereld over gegaan. De landingsbaan, die op het Caribische eiland Sint Maarten ligt, ligt namelijk pal aan het strand. Neerkomende vliegtuigen lijken bijna de strandgasten te kunnen scheppen. Ook zorgen de vliegtuigen regelmatig voor een onaangename zanddouche voor de badgasten.

 

 5. Wilkins Runway, Antarctica

De naam van deze landingsplek is vernoemd naar de Sir Hubert Wilkins, een pionier in de ontdekking van Antartica. De bodem van dit vliegveld is volledig van ijs en sneeuw, iets wat het landen een stuk lastiger maakt. Door het overvloed aan ruimte is er bij deze landingsbaan wel genoeg plek voor de vliegtuigen om te landen.

 

6. Matekane Air Strip, Lesotho

Deze landingsbaan is maar liefst op 2300 meter hoogte gebouwd. Vooral het opstijgen blijft een spannend moment, wetende dat de baan van 400 meter lang ineens stopt en er alleen steile klif van honderden meters diep overblijft. De landingsbaan bevindt zich in het kleine landje genaamd Lesotho. Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt om afgelegen dorpen te bereiken.

 

7. Funchal Airport, Madeira (Portugal)

Een goede training is vereist wil je hier als piloot kunnen landen. Niet alleen is de linkerkant van de landingsbaan direct verbonden aan de oceaan, piloten moeten richting de bergen van het eiland vliegen en een draai maken willen ze veilig landen. In 2000 was de landingsbaan zelfs slechts 1.500 meter lang, maar deze is inmiddels verlengd naar 2.750 meter. 

 

Bron: Parkus.com