Nieuws
818135
Nieuws

Grand Theft Auto-maker klaagt BBC aan

Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Grand Theft Auto-maker Rockstar Games, sleept de BBC voor de rechter vanwege de GTA-film Game Changer. Rockstar wil voorkomen dat de Britse omroep het merk GTA 'misbruikt'.

De opnames voor Game Changer (werktitel) zijn in april begonnen. Game Changer gaat vooral over de rechtszaak tussen Sam Houser, topman en mede-oprichter van Rockstar, en Jack Thompson, een uitgesproken criticus van de gewelddadige games. Daniel Radcliffe speelt de rol van Houser, Bill Paxton kruipt in de huid van de Amerikaanse advocaat. De BBC wil de film later dit jaar uitzenden.

"Take-Two Interactive heeft de BBC aangeklaagd voor merkinbreuk in de film die nu Game Changer heet, omdat hij over Grand Theft Auto van Rockstar Games gaat", aldus een verklaring van Rockstar op de IGN-site. "De houders van de handelsmerken worden opgevoerd in de titel van en de promotie voor de film, maar Rockstar Games is niet betrokken bij dit project."

Intellectueel eigendom

"Wij willen niet dat onze handelsmerken worden misbruikt door de BBC in een poging om een onofficiële versie te laten zien van aan Rockstar gerelateerde gebeurtenissen", vervolgt de ontwikkelaar. "We hebben geprobeerd er met de BBC uit te komen, maar zonder resultaat. We voelen ons verplicht om ons intellectueel eigendom te beschermen en helaas is daar in dit geval een rechtszaak voor nodig."

In GTA, een van de meest succesvolle gamereeksen aller tijden, staat het plegen van misdrijven centraal. Spelers kunnen bijvoorbeeld auto's stelen, banken beroven, dingen opblazen en voorbijgangers neerschieten. De BBC wilde tegenover IGN niet ingaan op de aanklacht. "Wij geven geen commentaar op juridische zaken", laat een woordvoerder weten.