Nieuws
818136
Nieuws

Hackers blijven Bondsdag aanvallen

De aanvallen van hackers op het computersysteem van de Duitse Bondsdag zijn nog altijd niet geheel bedwongen. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse Tweede Kamer donderdag erkend. Hij bevestigde berichten dat delen van het systeem mogelijk moeten worden vervangen. Veel Bondsdagleden zeggen zich door de cyberaanvallen onveilig te voelen.

De woordvoerder sprak tegen dat voorzitter Norbert Lammert in verband met de zaak overweegt de Bondsdag vervroegd met zomerreces te sturen. De aanvallen van hackers op het computersysteem duren al drie weken. „Ik ben zeer bezorgd omdat geen van de bevoegde instanties voor de veiligheid tot nu toe in staat schijnt te zijn om de hackers tot stoppen te brengen”, aldus Steffi Lemke, bij de Groenen verantwoordelijk voor zakelijke kwesties van de fractie.

De aanvallen werden pas vorige week opgemerkt door de veiligheidsdienst van het parlement. Ook de inlichtingendienst zag dat er iets mis was en waarschuwde de Bondsdag. Het is nog altijd niet duidelijk of de inbrekers ook toegang tot gevoelige informatie hebben gekregen. Onder meer de Bondsdagcommissie die de samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst en de Amerikaanse evenknie NSA onderzoekt, kon niet meer in het systeem.