Nieuws/Binnenland
818152
Binnenland

Gletsjers smelten sneller

Gletsjers op het zuidelijk deel van het Antarctische Schiereiland blijken onverwacht snel af te smelten. Sinds 2009 heeft de ijsmassa in een deel dat stabiel werd geacht, netto ongeveer 300 miljard kubieke meter extra water aan de oceaan toegevoegd. Dat is het volume van 350.000 Empire State Buildings.

Tot deze alarmerende conclusie komt een internationaal team van onderzoekers, waaronder wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het ijsverlies in de regio is zelfs zo groot dat het kleine veranderingen in het aardse zwaartekrachtveld veroorzaakt.

„Het feit dat zo veel gletsjers in zo’n groot gebied zo plotseling allemaal tegelijk ijs verliezen komt als een verrassing voor ons”, zegt onderzoeksleider Bert Wouters. „Dat duidt op een onverwacht snelle respons van de ijskap, in slechts een paar jaar is het dynamische gedrag van de regio compleet veranderd.”

Van sommige gletsjers daalt de oppervlaktehoogte per jaar met maar liefst vier meter. Volgens poolonderzoeker dr. Stefan Ligtenberg moet de oorzaak worden gezocht aan de onderkant van het ijs, waar het in contact staat met het opwarmende oceaanwater. „Een groot deel van de gletsjers in het gebied mondt uit in dikke ijsplaten die voor de kust van Antarctica drijven. De westenwinden die het Antarctische continent omringen, zijn de afgelopen decennia toegenomen waardoor de oceaanstromingen zijn veranderd. Hierdoor stroomt er meer warm water naar deze regio, waar het de gletsjers en ijsplaten van onderaf wegsmelt."

De onderzoekers denken dat rond 2009 de afname van de ijsplaatdikte en het afsmelten van de gletsjers een kantelpunt is gepasseerd. „Daarmee is het versnelde ijsverlies in gang gezet”, aldus Wouters. „Extra onderzoek is nodig om vast te kunnen stellen hoe lang en hoeveel het gebied in de komende jaren zal bijdragen aan de mondiale zeespiegelstijging.”