Nieuws/Binnenland
818153
Binnenland

Politie blundert met beelden en dupeert onschuldige schilder

Henk een laffe dief: foutje!

Door een pijnlijke vergissing is René ’Henk’ ten Brink op internet door de politie bestempeld als laffe dief.

De 44-jarige schilder en decorbouwer zou een 93-jarige vrouw hebben beroofd van haar pinpas en vervolgens 1100 euro van haar rekening hebben geplunderd. Dat beweerde althans de politie in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld, waar Ten Brink met duidelijk herkenbaar gezicht te zien was. Met excuses van een agent is het filmpje inmiddels van internet gehaald.

„Ik schrok me dood”, siddert de Bodegraver nog na. „Ik werd gebeld door een goede klant, dat ik als laffe crimineel door de stront werd gehaald op internet. De hele avond en nacht is op internet en tv te zien geweest dat ik een oude vrouw zou hebben beroofd, terwijl ik gelijk de politie heb gebeld om te zeggen dat ze het fout hadden.”

Ten Brink stond ruim een half uur in de wacht, en moest de dag er na zelf maar naar Gouda komen om het zaakje recht te zetten. „In mijn eigen tijd? Ik peins er niet over. Ik werk hard voor mijn centen, die ik op die bewuste dag in februari uit de muur heb getrokken.” Uiteindelijk kwamen er twee rechercheurs naar zijn huis om de vergissing uit te leggen. De onjuist beschuldigde neemt echter geen genoegen: „Ik woon in een klein dorp waar dit soort negatieve verhalen lang blijven hangen. Een rectificatie op pagina 12 van het lokale sufferdje, daar heb ik geen reet aan.”

Volgens Bernhard Jens van de politie berust de beschuldiging op een misverstand. „Na de laffe diefstal hebben we de camerabeelden bij de bewuste Rabobank in Bodegraven opgevraagd”, legt hij de gang van zaken uit. „Na lang overleg zijn die beelden naar buiten gebracht. Er zat een klein verschil tussen de tijdgegevens van de camera en van de pinautomaat. We zijn samen met de bank aan het uitzoeken hoe dat kan.”