Nieuws/Binnenland
818171
Binnenland

Familie Jansen Steur biedt excuses aan

De zoon en ex-vrouw van Ernst Jansen Steur hebben hun excuses aangeboden aan slachtoffers van de oud-neuroloog.

 Dat deden ze volgens Tubantia in een verklaring die door advocaat Peter Plasman werd voorgelezen. ,,Wij als familie bieden onze excuses aan aan de slachtoffers voor alle leed dat Ernst bij hen en hun naasten veroorzaakt heeft." Ze stellen dat ze lange tijd zelf niet inzagen dat Jansen zelf ook hersenletsel heeft en daardoor 'een spoor van vernieling' achterliet.

De verklaring past in de verdediging van Plasman. De advocaat stelt dat zijn cliënt zich raar gedraagt als gevolg van een hersenbeschadiging die hij 25 jaar geleden zou hebben opgelopen bij een zeer ernstig auto-ongeluk.

De voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente is veroordeeld voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Hij vertelde hun dat ze een zeer ernstige ziekte hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS, en schreef zware medicatie voor. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord omdat ze dacht dat ze spoedig zou sterven. Achteraf bleken de diagnoses onjuist.

De zaak tegen de voormalig neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Waarschijnlijk is de uitspraak in het hoger beroep op 18 juni.