Nieuws/Binnenland
818198
Binnenland

Schade Maagdenhuisbezetting nog onbekend

Zes weken nadat de ME een einde maakte aan de bezetting van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is de omvang van de schade in het pand nog altijd niet duidelijk. De UvA schatte die eerder op 500.000 euro, maar het onderzoek naar de definitieve omvang loopt nog altijd.

Dat bleek donderdag in een Kamerdebat met minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Zij zei dat de UvA nog bekijkt of de schade kan worden verhaald op de bezetters en of die privacygevoelige informatie in handen hebben gekregen.

De PvdA-minister wilde niet zeggen wat de UvA volgens haar zou moeten doen. Dat is aan het bestuur van de universiteit, zei ze. Dat leidde tot harde kritiek van regeringspartij VVD en van oppositiepartij CDA. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg verweet Bussemaker dat zij zich „wel heel formalistisch” opstelt. De minister zou de UvA moeten stimuleren de kosten te verhalen op de „illegale bezetters”, zei Duisenberg.

Michel Rog (CDA) was nog wat harder. Hij wees erop dat de rechter tot twee keer toe oordeelde dat de bezetters het Maagdenhuis moesten ontruimen, wat ze niet deden. „De minister kijkt weg en dat is geen zorgvuldige manier van omgaan met belastinggeld.”

Belastinggeld

VVD en CDA vrezen dat als de UvA de rekening niet bij de bezetters neerlegt, de universiteit er zelf voor opdraait of de rekening bij Bussemaker komt te liggen en dan met belastinggeld moet worden betaald.

Bussemaker zei dat ze de kwestie „juridisch zorgvuldig” probeert te benaderen. Ze kan niet voortdurend ingrijpen bij het UvA-bestuur en heeft dat ook tijdens de bezetting niet gedaan. Ze beloofde wel de Kamer te informeren over de totale schade en wat daarmee gaat gebeuren.

VVD en CDA dienen later in het debat samen met de PVV een motie in die Bussemaker oproept met de UvA in gesprek te gaan om binnen de juridische mogelijkheden te proberen de schade maximaal te verhalen op de bezetters. De Kamer stemt dinsdag over die motie.