Nieuws/Buitenland
818202
Buitenland

Obama: strijd tegen IS niet verloren

De Amerikaanse president Barack Obama erkent dat de val van de Iraakse stad Ramadi een „tactische tegenslag” is, maar hij denkt dat de Amerikanen en Irakezen het gevecht tegen Islamitische Staat niet aan het verliezen zijn. Dat zegt hij in een interview met de krant The Atlantic.

„Het lijdt geen twijfel dat we in de soennitische gebieden (in Irak) niet alleen de training, maar ook de betrokkenheid moeten opvoeren en wij moeten ervoor zorgen dat soennitische stammen actiever worden dan zij recentelijk zijn geweest”, aldus de president. Hij noemt (de sjiitische) premier Haider al-Abadi van Irak oprecht in zijn streven naar een Irak waarin plaats is voor alle bevolkingsgroepen. Obama zal de Amerikaanse strijdkrachten opdragen de Iraakse veiligheidsdiensten alle hulp te geven die zij nodig hebben om het land veiliger te maken.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Washington zullen de VS op korte termijn 2000 afweerraketten tegen pantservoertuigen leveren. De afgelopen dertig dagen hebben de Amerikanen al 20 miljoen patronen voor kleine wapens en 12.000 mortiergranaten naar het Iraakse leger overgebracht.

Ramadi is de hoofdstad van de vooral door soennieten bewoonde provincie Anbar. Tienduizenden mensen zijn voor de opmars van IS de stad ontvlucht.