Nieuws/Binnenland
818213
Binnenland

Nederlanders in Jemen zoeken hulp

De afgelopen maand hebben nog tientallen Nederlanders in Jemen hulp gezocht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om het Arabische land te kunnen verlaten. Maar Nederland kan geen evacuatie uit Jemen meer uitvoeren omdat de risico's groot zijn, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag aan de Tweede Kamer.

Buitenlandse Zaken probeert deze mensen zoveel mogelijk te helpen bij hun vertrek. Het houdt contact met ze en wijst ze op andere mogelijkheden om weg te gaan onder meer via evacuatievluchten van de Internationale Organisatie voor Migratie. Sinds vorig jaar augustus zijn Nederlanders in het door oorlog geteisterde land verscheidene keren opgeroepen om te vertrekken.

Gesloten

De ambassade in Sanaa is sinds februari om veiligheidsredenen gesloten. De Nederlandse diplomaten hebben het land verlaten. De ambassadeur werkt nu vanuit Den Haag. Destijds stonden 25 Nederlanders geregistreerd bij de ambassade.

Op dit moment zijn volgens het ministerie nog acht Nederlanders en een Jemenitische echtgenote bekend die hulp willen om het land te verlaten. Tot 7 mei konden 28 Nederlanders en vier Jemenitische echtgenotes het land verlaten met hulp van het ministerie.

Sjiitische Houthi-rebellen hebben een groot deel van het land bezet en de regering is naar het buitenland gevlucht. Onder leiding van Saudi-Arabië probeert een soennitische landencoalitie met steun van de Amerikanen de opmars van de opstandelingen met bombardementen te stoppen.