Nieuws/Binnenland
818214
Binnenland

Dekker legt zijn oor te luisteren bij LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot nu toe ruim 135.000 klachten gekregen over de eindexamens. Het waren er donderdagavond al meer dan in de hele examenperiode vorig schooljaar toen het LAKS er 116.000 ontving.

Eerder, in 2013, waren het er juist veel meer: zo'n 147.000. Dat had te maken met de omvangrijke examendiefstal op de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam en de vele klachten die daarop volgden.

Donderdag stonden maatschappijleer 2, Nask 1, wiskunde, Duits en Frans op het programma op het vmbo, voor havisten maatschappijwetenschappen en scheikunde en op het vwo aardrijkskunde en Engels. Er kwamen relatief weinig klachten en opmerkingen over binnen.

Spinnen

Wie donderdag belde met het LAKS kon zomaar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de lijn krijgen. Dekker bemande een uurtje de klachtenlijn en had een luisterend oor voor enkele zwoegende eindexamenkandidaten. „Een beller wilde graag uitleg over de compensatieregeling. Die vraag speelde hij door naar ons en zei dat wij hem beter konden beantwoorden”, aldus een woordvoerster. Op een school in Zaltbommel, wist ze te vertellen, was woensdag wat opwinding in de gymzaal waar havisten aan het ploeteren waren. Tijdens het examen kropen tientallen spinnen onder deuren door de zaal in. Ondanks de spinnenplaag ging het examen gewoon verder.

In totaal 206.3000 leerlingen doen dit schooljaar eindexamen. De meeste zitten op het vmbo (110.270), de rest doet examen havo (57.580) of vwo (38.450).