Nieuws/Buitenland
818217
Buitenland

Sterrenstelsel straalt als 300 biljoen zonnen

Ver in het heelal staat een sterrenstelsel dat meer licht uitstraalt dan ooit eerder is gezien. Het stelsel geeft evenveel licht als meer dan 300 biljoen zonnen bij elkaar (een drie met veertien nullen). Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekendgemaakt.

Het licht is waarschijnlijk zo helder, doordat in het hart van het stelsel een gigantisch zwart gat zit. De zwaartekracht van dat gat trekt gas en stof aan. De temperatuur rond het gat loopt daarbij op tot miljoenen graden.

Het stelsel heeft de wetenschappelijke naam WISE J224607.57-052635.0 meegekregen. Het stelsel komt uit de begintijd van het heelal en staat op 12,5 miljard lichtjaar afstand. Dat betekent dat het licht er ongeveer 12,5 miljard jaar over heeft gedaan om de aarde te bereiken.

Het sterrenstelsel is onlangs ontdekt met de ruimtetelescoop WISE. Die is eind 2009 gelanceerd en kijkt naar infrarood licht in het heelal. Die straling is niet met het blote oog te zien. De WISE is de opvolger van een baanbrekende Nederlandse ruimtetelescoop, de Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS) uit 1983.