Nieuws
818227
Nieuws

Omstreden topman Air France KLM herbenoemd

De bestuursvoorzitter van Air France KLM, Alexandre de Juniac, is met 94% van de stemmen herbenoemd. De aandeelhouders keurden zijn benoeming goed, nadat de Franse staat in maart al zeer verrassend haar steun had uitgesproken. Ruim 5% van aandeelhouders stemde tegen.

In Nederland bij zustermaatschappij KLM werd er destijds met ontzetting gereageerd, want in het afgelopen jaar moest Juniac drie winstwaarschuwingen en bracht hij s een pilotenstaking die het concern een kleine 500 miljoen euro kostte.

Lees hier het live blog van de ava

Daarbij dreef hij een conflict met het Nederlandse KLM op de spits over de kasroof van €1 miljard. Pas na zware politieke druk vanuit Nederland zag hij daar van af. 

De topman verdiende vorig jaar 6 ton en kreeg opmerkelijk genoeg een voorwaardelijke variabele beloning over het voorgaande jaar. De Juniac zei dat hij de helft van prestatiebeloning had ingeleverd gezien de moeilijke omstandigheden van de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie.

Miljardenbezuiniging

Het bestuur van Air France KLM stelde vandaag in een stemverklaring dat ze met Juniac verder willen omdat hij zijn bezuinigingsplan gaat afmaken. De komende twee jaar zullen Air France en KLM samen ongeveer €2 miljard bezuinigen, maar het is de vraag of dat genoeg is om het tij te keren bij de luchtvaartmaatschappij.

De aandeelhouders leken er overigens niet erg mee te zitten, want er waren nauwelijks vragen over het negatief eigen vermogen of de schuld van ruim €5 miljard.

Massabestelling

Juniac sprak bij de aandeelhoudersvergadering veel over de oneerlijke concurrentie die er volgens hem is van de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Deze worden gesteund door hun overheden, die miljarden investeren in hun luchtvaartsector.

De luchtvaartmaatschappijen uit de Arabische Golf hebben nog honderden vliegtuigen in bestelling staan.

‘Hoe kunnen we deze concurrentie aan’, vroeg hij zich retorisch af in een zaal in het Louvre in Parijs. Hij prees bij de aandeelhoudersvergadering het plan van staatssecretaris Mansveld van Luchtvaart om de drie Golfmaatschappijen geen nieuwe slots te geven op Schiphol. Overigens vliegen deze concurrenten allemaal al op de Nederlandse luchthaven.

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen