Nieuws
818235
Nieuws

ABN boekt hoogste kwartaalwinst in vier jaar

ABN AMRO is het jaar in financieel opzicht goed begonnen. De nettowinst over het eerste kwartaal kwam uit op 543 miljoen euro, tegen 311 miljoen een jaar eerder. De bank boekte daarmee het hoogste kwartaalresultaat van de afgelopen vier jaar, maakte ABN AMRO woensdag bekend.

De inkomsten van de staatsbank verbeterden met 9 procent, vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. Voor het eerst in twee jaar tijd zag ABN ook weer een voorzichtige stijging van het aantal kredietaanvragen door kleine ondernemingen. De bank kon daarnaast de kredietvoorzieningen op jaarbasis met 30 procent omlaagbrengen. Dat gold vooral voor hypotheken, dankzij de aantrekkende woningmarkt.

De operationele lasten van ABN stegen wel. Dit had te maken met de verder gedaalde rente in Nederland, waardoor de pensioenlasten zijn toegenomen.

ABN AMRO betreurt de commotie die er de afgelopen tijd is geweest over de verhoging van de vaste salarissen ter compensatie van het deels afschaffen van afgesproken bonussen. ,,Wij hebben daarin de verkeerde afweging gemaakt", zei financieel topman Kees van Dijkhuizen zojuist tijdens een toelichting op de resultaten van het eerste kwartaal.

 

Van Dijkhuizen begon de bespreking van de resultaten met een kort statement over de beloningsdiscussie. De afweging die de bank daarin in eerste instantie heeft gemaakt en die ertoe leidde dat de banktop een ton meer vast salaris kreeg, "pastte niet bij wat onze klanten en medewerkers van ons verwachten en wij betreuren dat zeer. Dat leidt de aandacht af van de goede resultaten van de bank", zei Van Dijkhuizen.

 

Het terugdraaien van en loonsverhoging zal de onrust rond de bank niet direct wegnemen, zo beseft Van Dijkhuizen. ,,We hebben veel gesprekken gehad met medewerkers en klanten en willen onze blik nu weer op de toekomst richten en samen werken aan herstel van vertrouwen."

Ontvang elke handelsdag om 10 uur het laatste financiële nieuws  via de mail met gratis DFT Nieuwsbrief