Nieuws
818241
Nieuws

Zalm: Spijt van loonsverhoging ABN-top

ABN Amro-topman Gerrit Zalm gaat persoonlijk door het stof om de verkeerde inschatting die hij heeft gemaakt in de salarisrel rond de top van de bank. Zalm zegt ‘met spijt’ terug te kijken op de rel. „Ik kan alleen maar zeggen dat ik dat niet goed heb gedaan’.

Zalm gaat daarmee een stuk verder dan de commissarissen van de bank die vooral de commotie over de salarisverhoging betreurden. In een toelichting aan Tweede Kamerleden zei president-commissaris Rik van Slingelandt zelf nog dat hij de ophef heeft onderschat, maar feitelijk nog steeds achter de beslissing stond.

De top van de bank incasseerde over 2014 een ton extra vast salaris als gedeeltelijke compensatie voor het aftoppen van hun variabele beloning van maximaal 60% van hun vaste salaris naar nul vanwege het verbod op bonussen bij staatsgesteunde bedrijfen.

Graat

Die verhoging was ‘juridisch en bestuurlijk’ in alle opzichten in orde, maar maatschappelijk en politiek ontstond er grote ophef over. Minister Dijsselbloem (Financiën) noemde de salarisverhoging ‘een graat in mijn keel’.

De rel was mede reden voor Dijsselbloem om de verwachte aankondiging van de beursgang van ABN Amro op het laatste moment tot nader order uit te stellen tot de rust rondom de bank was weergekeerd.

Ontvang dagelijks automatisch de gratis DFT Nieuwsbrief met het laatste financieel-economische nieuws.