Nieuws
818245
Nieuws

Euronext-ceo Dominique Cerutti vangt maximaal €3 miljoen per jaar

De beursgang van Euronext geeft beleggers ook een inkijkje in het salarishuis van de beursexploitant. Topman Dominique Cerutti blijkt in een goed jaar meer dan €3 miljoen te kunnen verdienen.

De Fransman krijgt een vast salaris van €725.000 per jaar, zo blijkt uit het prospectus. Daar bovenop kan hij twee korte termijnbonussen incasseren (een in aandelen, een in contanten), die beide 75% van zijn vaste salaris bedragen.

Als kers op de taart maakt hij aanspraak op een langetermijnbonus van 165% van zijn basissalaris, oftewel bijna €1,2 miljoen. Die bonus wordt pas drie jaar na toekenning uitgekeerd en, net als de kortetermijnbonussen, alleen als bepaalde doelstellingen worden gehaald.

Dijsselhof

Ook de Nederlander Jos Dijsselhof, vanaf 1 juli operationeel directeur van Euronext, zit er warmpjes bij. Naast zijn vaste salaris van €400.000 kan hij aanspraak maken op twee kortetermijnbonussen van 44% van zijn vaste salaris. Dat komt neer op €176.000 cash, en een zelfde bedrag in aandelen.

Dijsselhof komt ook in aanmerking voor een langetermijnbonus in aandelen, in zijn geval van maximaal 120% van zijn vaste salaris: €480.000. In een goed jaar kan Dijsselhof dus maximaal €1,2 miljoen in zijn zak steken.

Cees Vermaas, die de Nederlandse tak van Euronext leidt, blijft net onder het miljoen per jaar. Inclusief pensioenbijdrage, korte- en langetermijnbonussen komt Vermaas uit op maximaal €955.385 per jaar, zo blijkt uit het prospectus.

Verplicht

Geen van de Euronext-bestuurders heeft momenteel aandelen in het bedrijf. Na de beursgang worden zij geacht een aandelenbelang ter grootte van ten minste één vast jaarsalaris op te bouwen en te houden.

Commissarissen

Twee Nederlanders hebben zitting in Euronexts raad van commisarissen. Rijnhard van Tets, voorheen bestuurder bij ABN Amro, krijgt voor zijn diensten als president-commissaris jaarlijks €70.000.

Jan-Michiel Hessels (onder andere voormalig president-commissaris van Fortis) strijkt €55.000 per jaar op. De toezichthouders komen zes keer per jaar samen.