Nieuws
818249
Nieuws

Bank zou er helemaal klaar voor zijn

Snel besluit beursgang ABN Amro

Het licht gaat alsnog op groen voor een beursgang van ABN Amro dit jaar. Het kabinet neemt mogelijk morgen al de beslissing dat het eerste deel van de staatsbank na de zomer kan worden verkocht.

Mogelijk valt die beslissing al morgen bij de wekelijkse ministerraad. Duidelijk is dat er nu alsnog vaart gemaakt gaat worden met een beursgang, melden bronnen. Dan kan nog dit jaar het eerste deel van de bank naar de beurs worden gebracht, iets wat de coalitie binnenskamers eerder al had afgesproken.

Verkoop van de staatsbank zal sowieso in delen gebeuren, waardoor het proces nog jaren in beslag zal nemen. In een eerste tranche zal naar verwachting zo’n 20 procent van de bank worden verkocht, waarmee de belangstelling van beleggers goed getest kan worden.

Een kabinetsbesluit om ABN terug naar de beurs te brengen werd eerder eind maart al verwacht, maar door ophef (zie DFT Dossier) over een salarisverhoging van een ton voor de bankbestuurders blies minister Dijsselbloem (Financiën) die op het allerlaatste moment af.

Nummertje

Dat gebeurde vooral op voorspraak van diens partij – de PvdA – die publiekelijk een nummertje wilde maken van de beloningen voor de banktop. Door het onvoorziene afblazen van de beursgang ontstond zoveel commotie dat het voor velen de vraag was of verkoop dit jaar überhaupt nog wel mogelijk was omdat de bank beschadigd uit de strijd tevoorschijn kwam.

Dat de aankondiging van de beursgang nu alsnog op korte termijn kan komen, is mede mogelijk doordat ABN Amro-topman Gerrit Zalm vorige week publiekelijk diep door het stof ging over de salarisrel. Zalm erkende ronduit dat hij zelf een verkeerde inschatting had gemaakt over de aanvaardbaarheid van de loonsverhogingen en zei er ’met spijt’ op terug te kijken.

Het kabinet wil ondertussen vaart maken, omdat het beursklimaat gunstig is en de bank er klaar voor zou zijn. Dijsselbloem sprak afgelopen dinsdag nog zijn tevredenheid uit over de prestaties van de bank die hij „echt heel goed” noemde. Ook vond hij dat er „goede stappen” waren gezet.

Redding

De redding (zie DFT-chonologie ABN Amro) van de bank en de Nederlandse delen van het ineenstortende Fortis kostte de Nederlandse belastingbetaler in 2008 bijna 32 miljard euro. ABN Amro, dat dit jaar terugkeert naar de beurs, staat voor 22 miljard euro bij de Staat in de boeken.

De bank werd in 2008 halsoverkop genationaliseerd toen het een overnameprooi was en kopje-onder dreigde te gaan. Hoewel het nu weer goed gaat met de bank, is het zeer de vraag of Nederland het geïnvesteerde bedrag terug zal weten te krijgen bij verkoop. Eerder meldde Dijsselbloem dat een totale waardering van 15 miljard euro haalbaar is.