Nieuws/Binnenland
818257
Binnenland

Wietbedrijf vecht 'willekeurige' sluiting aan

De advocaten van coffeeshopketen The Grass Company stappen naar de rechter om het pand, dat dienstdoet als 'inpakafdeling' van de shops, open te houden. Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg sloot het pand donderdag, nadat de politie daar „zeer grote hoeveelheden” hennep had gevonden in een verborgen ruimte.

De advocaten noemen de inval „willekeurig” en het beleid dat eraan ten grondslag ligt „hypocriet”. Volgens hen was het absoluut geen geheim dat het gebouw aan de Kooikerstraat wordt gebruikt voor opslag en verwerking van softdrugs.

„Het is van de gekke dat je weet dat daar een inpakafdeling is en dan ineens met veel poeha binnenvalt”, reageert raadsman Sidney Smeets. Hij vraagt de rechtbank in Breda om een voorlopige voorziening, zodat het pand snel weer open kan. Dat is niet voor het eerst, want vorig jaar viel de politie er ook al binnen en besloot Noordanus ook al dat het pand een halfjaar op slot moest.

In eerste instantie besloot de rechtbank in Breda toen dat de opslag open mocht blijven, maar het definitieve vonnis was dat de burgemeester toch in zijn recht stond. The Grass Company gaat in die zaak in beroep bij de Raad van State. Volgens de advocaten is het op deze manier onmogelijk om een coffeeshop te runnen. „De wiet verschijnt nu eenmaal niet op magische wijze in pakketjes van 500 gram op de stoep.”

Burgemeester Noordanus liet juist weten dat hij „verbijsterd” was over de „vernuftigheid en sluwheid waarmee de handel werd verborgen”. Hij kondigde stappen aan tegen de aannemer en architect van de verborgen ruimte waar de partij softdrugs lag.

De timing van de acties was saillant, want tegelijkertijd diende voor het gerechtshof in Den Haag een zaak die oprichter van het bedrijf Johan van Laarhoven had aangespannen. Hij zit sinds vorige zomer onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in Thailand, waar hij wordt verdacht van witwaspraktijken. Zijn advocaten eisen dat Nederland zich inspant voor zijn uitlevering.