Nieuws/Binnenland
818267
Binnenland

Noodbevel Sittard-Geleen om motorclubs

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft een noodbevel afgekondigd voor de hele gemeente. Het geldt tot zaterdag 30 mei en geeft de politie extra bevoegdheden, maakte de gemeente donderdag bekend.

De politie kan mensen uit de gemeente verwijderen of uit de buurt houden van mensen in die gemeente, legitimatie eisen en andere bevelen geven. Aanleiding voor het noodbevel zijn signalen van de politie over spanningen tussen motorclubs, zei een woordvoerster van de gemeente.

Het noodbevel ging afgelopen weekend al in, maar de gemeente maakte het nu pas bekend. Eerder werd de raad wel al op de hoogte gebracht.

Twee weken geleden kondigde Cox al een noodbevel af voor de omgeving van café Dug Out, een stamkroeg van de Red Devils in Sittard. Daar raakten bij een vechtpartij op 7 mei twee Red Devils en een aspirantlid van de Hells Angels gewond na een confrontatie met vijftien Bandidos. De Red Devils hebben banden met de Hells Angels. De kroeg is voor drie maanden gesloten en er hangen nu bewakingscamera's.

Cox zei bij die gelegenheid niet te tolereren dat leden van motorbendes op het gebied van zijn gemeente onderlinge afrekeningen uitvoeren.

De politie controleerde zaterdag bij Geleen een groep van dertien Hells Angels. Er werd niets gevonden. Woensdagavond was er in Sittard opnieuw een controle „om ernstige verstoringen van de openbare orde te voorkomen”, aldus de politie. Ook was er een inval in een pand in het naburige Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd en later weer vrijgelaten. De politie zocht er wapens, maar vond niets.

In Kerkrade liet burgemeester Jos Som het café van de Hells Angels aan de Markt afgelopen week dichtspijkeren. Maar desondanks blijven de 'Angels' hun weg vinden naar de Limburgse gemeente. Sindsdien wordt de woning van Som permanent door de politie bewaakt.