Nieuws
818268
Nieuws

Examens: biologie goed te doen

„Die ging best heel lekker. Ik ben tevreden,” was de reactie van eindexamenkandidaat Monica Swart (17) vanmiddag na afloop van het eindexamen biologie voor havisten.

Ze nam met haar docente mevrouw Toorenbeek, die het examen goed te doen vond, enkele vragen samen door en tot haar vreugde zijn in elk geval enkele antwoorden gelijk. „Maar de vraag over de pacemaker vond ik best lastig. Je moet maar weten wat zo’n ding precies doet,” vindt Monica van het Alkmaarse Jan Arentsz.

Over het algemeen lijken de havisten niet ontevreden over het eindexamen biologie. Van de 22.000 kandidaten dienden slechts een stuk of duizend een klacht in bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

De vwo’ers die wiskunde A en B hebben gemaakt, lijken nog erg verdeeld over het niveau. Daarentegen hebben de vmbo’ers het examen Nederlands tl/gl vandaag als heel zwaar ervaren.

Duits

Gelukkig was er wel opluchting bij de eindexamenkandidaten havo Duits. „Ook al waren het lange teksten; het ging best redelijk,” stellen Jet en Romy. Ook docente Duits Jutta Niederhöfer vond die lange teksten opvallend. „Het examen begon zelfs met een hele lange tekst. Meestal start dat met een korte tekst om erin te komen. Maar ik vond het weleen hippe en leuke tekst over een docent een skatende en surfende docent. De tweede tekst was dan weer kort en ging erover of je fietsen nu wel of niet verleert. Daarna kwam de derde tekst over plagiaat waarvan ik zeker weet dat veel leerlingen erover zullen struikelen.”

Dat vond Sanne inderdaad een moeilijke tekst. „Maar ook die over de bondskanselier was niet gemakkelijk. Ik dacht echt in tijdnood te komen omdat het zulke lange teksten waren. In totaal 14, waarvan er tien echt lang waren. Toch denk ik het wel gehaald te hebben. Maar ikga niet mijn antwoorden controleren met de antwoorden die straks online komen. Dat heb ik wel gedaan bij mijn vmbo-examens en dat geeft teveel stress.”

Docente Niederhöfer denkt ook dat de tekst over de bondskanselier de lastigste was. Romy: „Er stonden antwoorden op vragen van een interview en dan moest je de juiste vragen erbij kiezen. Moeilijk. Want er waren meer vragen dan antwoorden.”

De kandidaten hebben ook veel Duitse woorden opgezocht. Jet: „Ik wist bijvoorbeeld niet wat ladegerät was. Bleek een oplader. De laatste tekst vond ik ook erg lang, maar wel leuk. Ging over een app, waarbij familieleden meteen een bericht krijgen als er een ongeval is binnen de familie.”

Al met al denken de drie examenscholieren het wel gehaald te hebben. Ze staan er ook prima voor met dikke zessen en Jet zelfs met een 7,2. Hun docente denkt dat het examen iets gemakkelijker was dan vorig jaar. „Mooie, wel iets lange teksten, waardoor tijdnood kan ontstaan. Maar goed leesbaar.”

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren zijn na 3 examendagen 59.000 klachten ingediend. ’Koploper’ is daarbij nog steeds het examen vwo Nederlands; van de ruim 38000 kandidaten deden maar liefst 20.694 hun beklag. Docent Nederlands Willard Mans van het Jan Arentszbegrijpt dat heel goed. „Het was ook geen gemakkelijk examen en natuurlijk nieuw qua opzet. Vooral de tekst over de blog van iemand op de Zuidpool is totaal verkeerd begrepen door de leerlingen. De vraag erbij was zó gemakkelijk dat ze het niet vertrouwden, moeilijk gingendenken en er bijna allemaal een fout antwoord op hebben gegeven.”