Nieuws/Binnenland
818275
Binnenland

2,5 jaar cel geëist tegen agenten om misbruik

Voor het seksueel misbruiken van een vrouw op de achterbank van een politiewagen is donderdag tegen twee agenten 2,5 jaar cel geëist. Dat gebeurde in de rechtbank in Zwolle. Ook wordt het duo ervan verdacht een rapport te hebben vervalst om zichzelf een alibi te verschaffen.

De twee agenten, Sander L. (41) en Bidjaykoemar D. (44), brachten in het carnavalsweekend van 2012 in Raalte een beschonken vrouw naar huis. In plaats van direct naar de woning van haar oma te brengen zouden de agenten haar naar een afgelegen plek in Wijhe hebben gebracht, stelt de officier van justitie. Daar hadden beide agenten seks met haar. Op de kraag van de vrouw zou sperma van agent D. zijn aangetroffen, aldus het Openbaar Ministerie. Kort na het thuisbrengen sms'te ze vrienden. „De politie wou seks, bah”, schreef de vrouw onder meer.

Op de achterbank van de politiewagen is sperma gevonden van agent D. Hij verklaarde eerst dat hij vlak voor zijn dienst op de achterbank met zijn vrouw had gevreeën. Zijn vrouw bevestigde dat niet. Later zei hij dat hij vreemd was gegaan.

De twee zouden ook misbruik hebben gemaakt van hun gezag als agent en ze vervalsten een mutatieformulier om het feit te verdoezelen. De volgapparatuur van de politiewagen registreerde iets na 24.00 uur die nacht een rit richting Wijhe. Dat komt overeen met de verklaring van de vrouw. Beide agenten zeggen haar pas om 01.30 uur te hebben thuisgebracht. Daarvoor reden ze naar Wijhe om volgens eigen zeggen horeca te controleren of te zoeken naar een lijk van een sinds januari dat jaar vermiste man.

De advocaten zetten vraagtekens bij de volgapparatuur. Uit onderzoek blijkt de locatie of snelheid van de politieauto soms niet te kloppen, gaven deskundigen in de zaal aan op vragen van de raadslieden. Ook is er een getuige die de vrouw om 01.00 uur nog in de discotheek heeft gezien, wat het verhaal van de agenten zou bevestigen.

Het duo is drie jaar geleden al ontslagen. De zaak is aangehouden tot 8 juni. Dan krijgen de beide advocaten het woord.