Nieuws/Binnenland
818279
Binnenland

Zalm schikte zich naar wens Netelenbos

Minister Gerrit Zalm (Financiën) ging ermee akkoord dat de NS in eerste instantie mocht bieden op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Hij was het daar niet meer eens, maar legde zich neer bij de wens van verkeersminister Tineke Netelenbos.

Dat zei Zalm donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

VVD-minister Zalm wilde liever meteen een openbare aanbesteding in plaats van een onderhandse gunning aan de NS, maar drukte zijn zin niet door. „Ik heb dat niet gewonnen.”

 

 

Het ministerie wees het bod waarmee NS kwam meteen af omdat het veel te ver ging. De NS had een plan gemaakt waarin veel meer stond dan was gevraagd. Zo wilden de spoorwegen ook het internationaal vervoer meenemen, terwijl alleen een bod op het binnenlands vervoer was gevraagd. Zalm noemde dat „politiek gesproken onprofessioneel'. Hij schrijft het toe aan „onervarenheid” van de NS met hoe het er in de Haagse politiek aan toe gaat. „Het is wereldvreemd.”