Nieuws/Binnenland
818280
Binnenland

'Politiek had kritischer kunnen zijn op NS'

Zalm na bod NS: Tsjongejongejonge

„Tsjongejongejonge”, was de eerste reactie van minister Gerrit Zalm (Financiën) op het bod van 178 miljoen euro van de NS op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. “Ik vond het erg veel.”

Dat zei Zalm donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

„Ik vond het wel mooi”, voegde Zalm eraan toe, omdat het hoge bod van de NS goed was voor de schatkist.

Plannen

Zalm wist niets van de plannen van NS om samen met KLM en Schiphol een nieuw onderhands bod te doen op het vervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Hij hoorde pas van deze zogeheten Oranjecombinatie toen daar al maanden aan werd gewerkt. Het kabinet had toen al besloten om openbaar te gaan aanbesteden.

Dat zei Zalm donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

 

Dat Zalm en zijn ambtenaren niets wisten van de plannen die het ministerie van Verkeer en Waterstaat smeedde met de Oranjecombinatie, noemde Zalm „politiek onhandig, onverstandig.” Hij zei er „fel op tegen” te zijn toen het in de ministerraad ter sprake kwam.

Zalm ging ermee akkoord dat de NS in eerste instantie mocht bieden op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Hij was het daar niet meer eens, maar legde zich neer bij de wens van verkeersminister Tineke Netelenbos. Zalm wilde liever meteen een openbare aanbesteding in plaats van een onderhandse gunning aan de NS, maar drukte zijn zin niet door. „Ik heb dat niet gewonnen.”

Kritischer

Het kabinet en de Tweede Kamer hadden kritischer moeten kijken naar het voorstel waarmee de NS het treinvervoer op de hogesnelheidslijn binnenhaalde. Daarin zaten nog te veel onzekerheden over de aantallen reizigers, de tarieven en afspraken die nog met België moesten worden gemaakt. Dat zei oud-VVD-Kamerlid Pieter Hofstra donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie. Hofstra zei ook dat het in de eerste plaats de NS was die met een bod had moeten komen waarin meer zekerheden zaten. „De NS suggereerde dat het allemaal wel kon.”

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");