Nieuws/Binnenland
818283
Binnenland

'Docent geschoffeerd door nieuwe nakijkregel'

Dat niet de eigen docent maar een docent van een andere school als eerste eindexamenwerk moet nakijken, is een motie van wantrouwen aan alle docenten. Dat vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). In een brief aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schrijft AOb-voorzitter Walter Dresscher dat de vakbond „faliekant” tegen dit voornemen is.

Het ministerie van Onderwijs wil vanaf komend schooljaar dat alle eindexamens eerst door een docent van een andere school worden nagekeken. Daarna kijkt de eigen docent nog eens ter controle. Nu is dat nog andersom, dus eerst corrigeert de eigen docent en een externe leraar controleert het werk.

De docenten vinden dit veel te omslachtig. „We constateren dat de staatssecretaris het onderwijsveld opzadelt met logistieke en organisatorische problemen”, schrijft Dresscher. Het besluit wordt volgens hem door vele docenten in het land geïnterpreteerd als de zoveelste motie van wantrouwen vanuit Den Haag.

Volgens Dekker was er veel kritiek op de huidige correctiemethode. „Al jaren is er juist veel kritiek op de manier waarop nu wordt nagekeken: een eigen docent is bedoeld of onbedoeld niet altijd objectief en de tweede docent controleert maar middelmatig. Daarom draaien we het nu om.” Dit gebeurt volgens de staatssecretaris mede op verzoek van de koepelorganisatie VO-raad. „We hebben dit vorig jaar op een aantal plekken uitgeprobeerd. De ervaringen zijn heel goed, ook onder de betrokken docenten.”

De proef waarnaar Dekker verwijst, is gehouden onder 39 docenten, van wie een kleine meerderheid overigens vond dat eerste correctoren prima in staat zijn om het werk van hun eigen leerlingen objectief te beoordelen.

Begin volgende maand komt het besluit nog aan de orde in de Tweede Kamer.

De eindexamens zijn momenteel in volle gang. Komende woensdag is de laatste dag van het eerste tijdvak, daarna volgen nog herexamens.