Nieuws
818285
Nieuws

Verbazing in Brussel over opnames Varoufakis

De Europese Unie heeft donderdag met verbazing gereageerd op berichten dat de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, stiekem informeel overleg met Europese collega's op band heeft opgenomen. „Wij rekenen erop dat elke aanwezige persoon de vertrouwelijkheid respecteert” en dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ook duidelijk gemaakt, zei een woordvoerster van de Europese Commissie.

De vicevoorzitter van het Griekse parlement, Alexis Mitropoulos, noemde het onaanvaardbaar als de minister zo heeft gehandeld. Varoufakis heeft volgens het magazine van de New York Times gezegd opnames te hebben gemaakt tijdens een pijnlijke ontmoeting met de collega's van de eurogroep op 24 april in de Letlandse hoofdstad Riga.

De schrijfster van een lang artikel over Varoufakis en de problemen in Griekenland, Suzy Hansen, liet Varoufakis onder meer aan het woord over de bijeenkomst waar Varoufakis zou zijn uitgemaakt voor gokker, amateur en tijdverspiller. Varoufakis spreekt uitdrukkelijk tegen dat hij is uitgescholden. Volgens Hansen zei hij de ontmoeting te hebben opgenomen, maar kon hij dat niet laten horen wegens de regels van vertrouwelijkheid.

Bij collega's in de eurogroep, maar ook in eigen land is er geschokt gereageerd. Varoufakis zou hiermee de pogingen van de regering om met de geldschieters tot een overeenkomst te komen, ernstig schaden.