Nieuws
818287
Nieuws

Varoufakis maakte geheime geluidsopname bij eurogroep

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft toegegeven dat hij een vergadering van de eurogroep heeft opgenomen. Hij zegt toe de tape niet naar buiten te zullen brengen.

In een groot profiel in The New York Times zegt de flamboyante Griek dat hij een bijzonder gespannen vergadering van hem en de andere euroministers in Riga op de band heeft staan. Aanvankelijk ontkende Varoufakis dat hij dat had gezegd tegen de krant.

De Griekse krant eKathimerini meldt nu echter dat de Griek alsnog toegeeft dat hij de woordenwisseling heeft getaped. In een verklaring heeft hij laten weten de vertrouwelijkheid van het overleg te respecteren.

"Mijn respect voor de vertrouwelijkheid van mijn gesprekken met mijn partners, met mijn collega's, met instellingen, is voorbeeldig en ik denk dat iedereen dat ziet en begrijpt", aldus Varoufakis tegenover de Griekse krant.

Over dit overleg vorige maand in de Letse hoofdstad gaan de wildste geruchten. De eurolanden zouden de tactieken van de Griek zo beu zijn geweest dat ze hem uitscholden voor leugenaar en amateur. Maar dat wordt formeel ontkend.

Wel lieten verschillende ministers van Financiën zich zeer kritisch uit over de Griekse opstelling. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft ervoor gezorgd dat Varoufakis niet meer de leider van de Griekse onderhandelingsdelegatie is, zo zei Dijsselbloem eerder.

Dijsselbloem laat via zijn woordvoerder weten: “Vergaderingen zijn vertrouwelijk en we gaan ervan uit dat iedereen die de vertrouwelijkheid respecteert.”

De 92-jarige Griekse europarlementariër Manolis Glezos haalde flink uit naar Dijsselbloem. De politicus die van dezelfde Syriza-partij is als premier Alexis Tsipras noemt de Nederlandse minister een 'parvenu' en 'een kleine crimineel'.

In Griekenland nemen de spanningen toe. Naar verwachting is het land zonder Europese steun op 5 juni failliet.

Lees verder: Brussel reageert met verbazing.