Nieuws/Binnenland
818292
Binnenland

OM wil openbaring GGZ-rapport moordverdachte

De rechter in Den Bosch buigt zich op 12 juni over de vraag of een intern rapport van GGZ-instelling Reinier van Arkel over een verdachte openbaar mag worden. Het Openbaar Ministerie wil de informatie gebruiken voor het onderzoek naar de moord op de Bossche ijzerboer Lowie van Lent.

Van Lent werd 5 september vermoord, vermoedelijk door een 24-jarige cliënt van de GGZ. Die was vlak voor de moord opgepakt voor iets anders en weer vrijgelaten.

Bij die vrijlating zijn echter fouten gemaakt, staat in het rapport. De GGZ maakte alleen die conclusie bekend en wil vanwege het medisch beroepsgeheim niet dat de rest naar buiten komt.

Toen de verdachte uit de kliniek kwam, zou hij bijna meteen erna de moord hebben gepleegd. „Het rapport is van belang om exact te weten wat er vlak voor de moord gebeurde. Dat kan gevolgen hebben voor een mogelijke straf of tbs”, aldus advocaat Tjalling van der Goot, die wil dat het rapport aan het strafdossier wordt toegevoegd. Het Pieter Baan Centrum adviseert zijn cliënt tbs met dwangverpleging op te leggen.

De rechtbank wil de moordzaak nog dit jaar inhoudelijk behandelen, maakte de rechter duidelijk. De volgende zitting is op 14 augustus. De verdachte zit nog vast.