Nieuws
818306
Nieuws

NIEUWS

Replicaproject De Delft vlotgetrokken

De bouw van de replica van het historische oorlogsschip De Delft in Rotterdam gaat weer beginnen. Vijf jaar geleden is er voor het laatst gewerkt aan het project. Er is nu weer geld om eindelijk te beginnen met de bouw van de romp van de replica van De Delft.

Aanstaande zondag om 14.00 uur zal op de werf in Delftshaven in Rotterdam het eerste deel van de romp worden geplaatst.  Vijf jaar geleden was het voor het laatst dat er aan het schip werd gewerkt, toen werd het boegbeeld geplaatst.

Leerbedrijf

Historische Scheepswerf 'de Delft' in Rotterdam (Delfshaven) is opgericht in 2001. Op deze werf wordt nu de bouw van de replica van 's Lands Schip van Oorlog Delft (1783-1797) weer opgepakt. De scheepswerf ligt aan de Schiehaven in het Lloydkwartier.  Onderdeel van het project is een Leer/werkbedrijf en een museum.

Tweeduizend

,,De financieringstructuur is gewijzigd´´, aldus een woordvoerder tegen de Telegraaf Vaarkrant. ,,Daardoor zijn we nu financieel gezien een stabiele organisatie geworden.´´ De basis wordt gevormd door subsidies die binnenkomen voor het leerbedrijf dat aan het project gekoppeld is. En de gelden die via de tweeduizend private donateurs binnenkomen zijn een basis voor het verder bouwen aan het schip.  

Tien jaar

Er is op dit moment geld om weer verder te bouwen, maar de stichting geeft aan dat er in de toekomst toch private sponsors of sponsors uit het bedrijfsleven moeten komen om het project helemaal af te maken. De bouw van de boot gaat naar schatting tien jaar duren.

Kade

Overigens is besloten om De Delft geen schip te laten zijn dat in het water komt te liggen en waarmee gevaren kan worden, dat is volgens de stichting niet realistisch meer. Daarvoor is zeker niet voldoende geld meer te vinden.

Werkervaring

,,Het wordt een schip op de kade, varen zal De Delft niet. ´, aldus de woordvoerder. ,,De bouw ervan is voor de komende jaren onderdeel geworden van de opleiding van een aantal jongeren uit de regio. Ze kunnen bij ons stage lopen en werkervaring opdoen.´´

Moeizaam

Nederland kent momenteel een aantal replica-projecten die zijn stopgezet of moeizaam verlopen. De bouw van de Zeven Provinciën in Lelystad is stopgezet en het daarnaast gelegen VOC-schip Batavia zal zo goed als zeker nooit meer varen. Een replica die werd gebouwd in Den Helder, de Prins Willem, vloog in 2009 in brand. Het enige project dat op dit moment gestaag vooruitgang boekt is de bouw van de ,Willem Barentsz´ in Harlingen.