Nieuws/Binnenland
818307
Binnenland

UITSLAG VAARKRANTREPORTER

Opvallend veel slechte ervaringen met huurboten

Er zijn gemengde reacties binnengekomen op onze vaarkrantreporter-oproep over ervaringen met bootverhuurders. Een opvallende 46 procent zegt een negatieve ervaring te hebben opgedaan met een bootverhuurder.

Twintig procent van de respondenten zegt met slecht materiaal op pad te zijn gestuurd, negen procent vond het advies van de verhuurder amateuristisch en zeventien procent was zelfs ronduit onvriendelijk behandeld.

Vijftig procent

Een totaal van vijftig procent heeft daarentegen positieve ervaringen, net nog even iets meer dan de negatieveilingen, en beschrijft de eigen gemiddelde huurervaring met de woorden ´professioneel´, ´gastvrij´ en ´deskundig´.

Eigen ervaring

Verder kreeg de Vaarkrant nog een leuke reactie van lezer Vincent Wonder, die doorgeeft wat zijn eigen ervaring was met het huren van een boot:

,,Het is al weer een tijdje geleden, 31 augustus 1997 om precies te zijn, dat mijn vriendin en ik (in Monnickendam dacht ik) een Friendship 26 huurden. Uiteraard hadden we ons voorbereid en advertenties, ook van andere verhuurders, goed doorgelezen om een idee te krijgen van de staat en leeftijd van de jachten in de verhuur. Deze verhuurder had zeer recente jachten in de verhuur, precies wat we wilden.

Na aankomst nam de verhuurder de tijd om alles uit te leggen en ook aan te geven hoe de boot weer afgeleverd moest worden (watertank en brandstoftank vol, en schoon geveegd).

Na het varen was het afgetankt terugbrengen van de boot niet gelukt omdat we het gemanoeuvreer in zo'n drukke jachthaven bij de pomp toch wat eng vonden. Zeilen is één ding, manoeuvreren in een krappe jachthaven toch weer wat anders. En de boot zag er gewoonweg te goed en te nieuw uit om risico's te nemen. Veel brandstof hadden we niet gebruikt, en water ook niet. Dit hebben we bij aflevering doorgegeven, hij maakte er geen probleem van, snapte onze huiveringen en we gaven iets extra's zodat hij zelf kon gaan tanken en water kon bijvullen.

Een andere huurder, een groepje jongeren, had zojuist een Friendship 22 gehuurd voor een weekend. Een prachtige en ook zeer nieuwe boot. Helaas werd die heel anders teruggebracht. Volledig uitgeleefd, uitgewoond en met een motor die ze aan gort hadden gevaren.

Op Loosdrecht hebt ik mensen die een BM 16 m2 hadden gehuurd, ook regelmatig keihard tegen de steiger zien aanvaren om de boot te remmen. Daar wordt zo'n bootje ook niet beter van, en de verhuurder wordt er niet vrolijk van.

Mijn tip zou zijn: kijk op internet, wat heeft de verhuurder voor boten en wat is de leeftijd. Ga anders een keer onverwacht langs om rond te kijken. Ook dat geeft een idee. Voor mij zijn zowel boot als instructie even belangrijk. Het belang van een instructie is natuurlijk afhankelijk van het type boot. Als je een kajuitjacht huurt, is een goede instructie natuurlijk belangrijker dan bij open bootje dat je voor een middagje huurt. Hoe werkt het toilet, hoe werkt de kombuis, hoe werkt de motor, hoe zit het met de afsluiters, welke blijven open, welke moeten dicht en wanneer. Welke schakelaar dient voor wat. Hoe werkt de autopilot. Hoe zet je eventueel het snelst een rif.

Met internet tegenwoordig kun je ook op recensies zoeken. Soms moet je die met korreltje zout nemen, het kunnen vrienden zijn geweest die een jubelverhaal schrijven, maar vaak geeft het wel een indicatie als je ook je gezonde wantrouwen gebruikt.´´