Nieuws/Binnenland
818318
Binnenland

Koningin reikt Appeltjes van Oranje uit

Koningin Máxima heeft donderdag in Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uitgereikt. Dat is de onderscheiding van het Oranjefonds voor initiatieven die sociale samenhang in de samenleving bevorderen. Hoofdthema was dit jaar 'Beter voor elkaar!'. Beloond werden projecten voor mensen die om sociaaleconomische redenen buiten de boot vallen.

Het grootste Appeltje ging naar Stichting Voedselfocus Amersfoort, dat met Voedselbank Plus aan ruim 1100 mensen met een minimuminkomen niet alleen voedselpakketten geeft, maar ook verdere ondersteuning. ,,U bent meer dan een Voedselbank. U kijkt naar de complete mens en kijkt naar oplossingen op lange termijn", loofde Máxima het nu tien jaar bestaande initiatief.

De twee andere Appeltjes waren voor Fundashon Krusada uit Bonaire en stichting New Dutch Connections uit Utrecht. Krusada, dat vorige maand het koningspaar op bezoek kreeg, helpt Bonairianen die door verslaving of criminaliteit niet aan de slag kunnen. Zo kunnen ze aan het werk in een werkplaats of in de kassen van de stichting. ,,Ik heb de groente geproefd. Verrukkelijk", aldus de koningin.

New Dutch Connections zet zich met het programma 'Ondernemen in je eigen toekomst' in voor jonge bewoners van asielzoekerscentra. Die worden geholpen hun talenten te ontwikkelen en te werken aan hun toekomst, of die nu in Nederland is of niet.

De prijzen werden voor de dertiende keer toegekend. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix waren ook bij de bijeenkomst aanwezig.