Nieuws
818328
Nieuws

DOC Kaas gaat in zee met Duitse partner

DOC Kaas, de tweede kaasmaker van Nederland, gaat in zee met het Duitse zuivelconcern DMK. De bij de coöperatieve onderneming uit Hoogeveen aangesloten melkveehouders hebben donderdag op een ledenvergadering in Zwolle in overgrote meerderheid ingestemd met de krachtenbundeling. DOC Kaas hoopt onder de vleugels van het Duitse zuivelconcern internationaal te kunnen groeien met de export van zijn product.

Rond DOC Kaas ontspon de afgelopen weken een overnamestrijd, waardoor het lange tijd onzeker was of een meerderheid van de leden mee zou gaan met het voorstel van directie en het bestuur om de krachten te bundelen met het veel grotere DMK.

Twee andere gegadigden hadden zich aangediend die probeerden de leden ervan te overtuigen dat zij betere kandidaten waren. Het ging om het Duitse zuivelbedrijf Hochwald Foods en het Nederlandse kaasbedrijf A-ware uit Lopik.

Gezamenlijke omzet

Maar de top van DOC Kaas hield onverkort vast aan DMK, het grootste zuivelbedrijf van Duitsland, als beste partner. Drie jaar geleden had een meerderheid van de 1100 leden-melkveehouders zich nog tegen samenwerking met DMK gekeerd.

De combinatie DOC Kaas en DMK is goed voor een gezamenlijke omzet van rond de 6 miljard euro. Daarvan neemt de Nederlandse kaasmaker bijna 600 miljoen voor zijn rekening.