Nieuws/Binnenland
818329
Binnenland

Politiebonden bereiden hardere acties voor

De politiebonden en actievoerende agenten gaan zich vanaf volgende week beraden op hardere acties. Er worden de komende tijd 130 bijeenkomsten gehouden op politiebureaus waar daarover zal worden gesproken. Tijdens die besprekingen zullen die bureaus dicht zijn.

Dat hebben de voorzitters van de politiebonden donderdag bekendgemaakt in Den Haag. Daar omsingelden agenten het Binnenhof, waar ze luidruchtig actievoerden. Ze willen een betere cao. Volgens de politiebonden hadden zich daar ongeveer 1400 agenten uit het hele land verzameld.

Elk uur was er een lawaaiprotest van een minuut met sirenes, toeters en trommels. Om 11.50 uur loeiden de sirenes zelfs tien minuten, omdat de acties inmiddels tien weken bezig zijn.

„Kennelijk werkt deze vorm van actievoeren niet”, aldus de bonden, die daarom kijken naar hardere acties. Eerder sloten politiebureaus al voor korte tijd de deuren, waren er langzaamaanacties op de snelwegen en konden enkele voetbalwedstrijden niet doorgaan door werkonderbrekingen van de politie.

Tijdens de 'blauwe omsingeling', zoals de politiebonden de actie noemen, hebben de actievoerders symbolisch lege geldkisten neergezet op het plein voor het ministerie van Financiën. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zegt dat het beeld bij de bonden is dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) „zelf wel wil”, maar dat hij te maken heeft met de „halsstarrigheid van de minister van Financiën”.

Tijdens het afleveren van de lege geldkisten - voor iedere politie-eenheid één - werd daarom ook een brief afgegeven voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) met het verzoek om met geld over de brug te komen voor een betere cao.

Van de Kamp zegt dat de maat inmiddels „serieus vol is” voor de politiemensen. „De minister van Financiën heeft woensdag gezegd dat het een goed jaar is geweest voor de staatskas. Het is tijd dat er geld teruggaat naar de burgers en de mensen die het werk doen in dit land, onder wie de politie”, benadrukt hij. „Op de één of andere manier schijnt men het normaal te vinden om maar gewoon de nullijn te blijven hanteren.”

De politiebonden eisen behalve een loonsverhoging van 3,3 procent ook andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.