Nieuws
818331
Nieuws

Cannes zet vrouwen een hak

Een groepje 50-plus dames op platte hakken werd in Cannes van de rode loper geweerd. Ook de vrouw van een documentairemaker werd vanwege haar platte schoeisel weggestuurd. De Deense filmproducer Valeria Richter werd zelfs vier keer geweigerd. Ze kwam later alsnog binnen met het kennelijk overtuigende verhaal dat haar voet deels is geamputeerd en ze daarom geen hakken mocht dragen. Volgens onze etiquettedeskundige valt de actie niet goed te praten.

Op Twitter brak er een storm van protest uit. Twitteraars vonden het puur seksisme wat hier was gebeurd. En laat het nu net de première zijn van de meest feministische film van Cannes: ”Carol”. Festivaldirecteur Thierry Frémaux ontkent dat hoge hakken in de dresscode staan; er zou een fout gemaakt zijn door de stewards.

Wandelschoenen

VROUW-etiquettedeskundige Gonnie Klein Rouweler heeft er geen goed woord voor over. ”De etiquette zegt niks over de hoogte van de hak. Het is ongepast om mensen hiervoor terug te sturen. Natuurlijk kunnen de stewards je tegenhouden als je wandelschoenen aan hebt, maar platte schoenen kunnen juist heel elegant zijn. Het is nu ook mode om plat schoeisel te dragen, dus wat dat betreft zaten deze dames goed. Je moet ook geen bejaarde dame op hoge hakken laten lopen, dat is geen gezicht."

Slobberoverhemden

”Ik heb ook even naar de heren in Cannes gekeken en zie daar ook slobberoverhemden. Smaken verschillen natuurlijk, maar mag dat dan wel? Ik signaleer tegenwoordig een trend die niet hoort. Dat mannen zich steeds uitbundiger gaan kleden met een gekleurd pak en gekleurde schoenen, en dat de vrouw dan in het zwart gaat. In de etiquette staat dat een man een donkere smoking draagt, om juist de vrouw te laten schitteren."

Snappen jullie dat de documentairemaakster geweigerd werd?

Lees ook: