Nieuws/Binnenland
818332
Binnenland

PvdA: Advies op maat bij energielabel

De PvdA wil dat mensen die een definitief energielabel voor hun huis aanvragen, tegelijk goedkoop een advies op maat kunnen aanvragen hoe ze hun onderkomen nog energiezuiniger kunnen maken. Kamerlid Albert de Vries heeft er donderdag een motie voor ingediend.

De Kamer sprak opnieuw over de invoering van het label. Die verdient geen schoonheidsprijs, zo wordt over het algemeen geoordeeld. Heisa ontstond onder meer doordat de inmiddels verstrekte voorlopige labels zijn gebaseerd op openbare maar vaak gedateerde gegevens over het huis.

Veel huizen zijn sinds hun oplevering aanpast. „Waarom worden mensen zo op stang gejaagd”, vroeg Kees Verhoeven van D66 zich af. Volgens Barry Madlener van de PVV is het of je tegen iemand zegt: „U bent nu 75, dus u hebt deze kwalen.” Huiseigenaren kunnen de gegevens aanpassen als ze een definitief label vragen.

De PVV wil van het hele label af. Maar minister Stef Blok piekert daar niet over. Hij volgt er een Europese richtlijn en afspraken uit het zogenoemde Energieakkoord mee op.