Nieuws/Binnenland
818351
Binnenland

Anorexiapatiënte van 20 kilo smeekt om hulp

SCHOKKENDE VIDEO | De 37-jarige Rachael Farrokh, een voormalig actrice uit Californië, lijdt al tien jaar aan een zeer ernstige vorm van anorexia. De vrouw weegt momenteel amper 19 kilo en doet in een schokkende video op YouTube een emotionele oproep om haar leven te redden.

Volgens Ron Edmondson, Rachaels man, wil geen enkel ziekenhuis in de Amerikaanse staat Californië zijn vrouw opnemen omdat ze niet het 'vereiste minimumgewicht' heeft. Rachael heeft daarom een bijzondere behandeling nodig in een gespecialiseerde kliniek en dat kost geld.

Hulp

''Er is slechts één ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met zo'n laag lichaamsgewicht en ik wil mijn vrouw daar binnen krijgen. Dit is een heel delicate zaak'', schrijft Ron op de gofundme-pagina van zijn vrouw.

Rachael lijdt als gevolg van haar eetstoornis al aan hart-, lever- en nierfalen. "Ik heb jullie hulp nodig. Ik wil echt genezen, maar zonder jullie maak ik geen schijn van kans", smeekt de vrouw in de YouTube-video.

Ron moedigt andere anorexiapatiënten aan om zo snel mogelijk hulp te zoeken. "Mensen denken dat patiënten gewoon moeten eten en dat het dan wel over zal gaan. Maar de realiteit is dat anorexiapatiënten zoveel pijn hebben dat ze zichzelf willen laten verdwijnen. Als we ze niet helpen, gebeurt dat ook."

In Nederland lijden naar schatting 5600 mensen aan anorexia. Tussen de 5 en 10% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van de ziekte, door een slechte lichamelijke conditie of suïcide.