Nieuws/Binnenland
818356
Binnenland

Zorgen om Britse 'killerkip'

Een derde van de Britten loopt risico op een ernstige voedselvergiftiging. Een groot deel van het kippenvlees in Britse supermarkten blijkt nog altijd besmet met een ziekmakende bacterie die jaarlijks aan 100 mensen in het Verenigd Koninkrijk het leven kost.

Voedselwaakhond FSA doet een dringend beroep op supermarkten én consumenten om het aantal voedselvergiftigingen, nu nog 280.000 per jaar, tegen het eind van 2015 te halveren.

De 'Chicken Challenge' komt een half jaar na onderzoek van de FSA waaruit bleek dat driekwart van het kippenvlees dat in Britse winkels ligt, sporen van de ziekmakende bacterie Campylobacter bevat.

'Samenwerken'

Nina Purcell, directeur van de FSA: ''Jaarlijks lopen er nog steeds honderdduizenden mensen voedselvergiftiging op. Soms met fatale afloop. We hebben al veel geprobeerd om de industrie wakker te schudden, maar doen nu een stap extra en vragen ook het publiek om actie te ondernemen. Bescherm jezelf. We moeten samenwerken om het aantal voedselvergiftigingen te verminderen.''

Symptomen van een voedselvergiftiging variëren van misselijkheid en diarree, tot koorts en maag-darmontstekingen. In uitzonderlijke gevallen kan de campylobacter het Guillain-Barré syndroom veroorzaken; een aandoening die het zenuwstelsel aantast. Vooral zwangeren, jonge kinderen en ouderen zijn gevoelig voor een besmetting.

In Nederland overlijden jaarlijks bijna 25 mensen aan de gevolgen van een Campylobacter-infectie.

Tips om besmetting te voorkomen:

  • - Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees.
  • - Was keukengerei meteen grondig af na gebruik .
  • - Pas op met druipvocht van ontdooide kip.
  • - Was je kip níet.
  • - Bak het vlees door en door gaar.