Nieuws/Binnenland
818357
Binnenland

Recordvangst drugs door marine in Cariben

Het marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft tijdens een operatie in de Cariben een recordvangst van 6000 kilo marihuana gedaan. Dat maakte het ministerie van Defensie donderdag bekend.

De drugs werden aangetroffen op een vissersboot die onderweg was van Jamaica naar Guyana. Aan boord van de 'Caribbean Soul' waren twaalf mensen. Het schip en de bemanning zijn overgebracht naar Ponce in Puerto Rico, aldus de marine.

De grootste drugsvangst ooit door de marine in dit gebied was in 2008. Toen ging het om ruim 4200 kilo cocaïne onderschept door het fregat Van Speijk.

Een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse kustwacht ontdekte de vissersboot en schakelde de Zeeland in. Samen met leden van de kustwacht zijn Nederlanders aan boord gegaan van de Caribbean Soul. Zij vonden „vrijwel meteen” de drugs.

„Dit soort grote onderscheppingen geven aan dat er voor ons werk genoeg is. Om dit voor elkaar te krijgen, is goede samenwerking en informatie-uitwisseling met alle partners in dit gebied cruciaal”, aldus Commandeur Hans Lodder, de Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied.

De marine onderschept tijdens patrouilles in de Cariben geregeld grote hoeveelheden drugs, vooral cocaïne. Bij de drugsbestrijding wordt nauw samengewerkt met de Amerikanen. In 2013 werd in de Cariben meer dan 10.000 kilo cocaïne door de marine in beslag genomen.

Het patrouilleschip Zeeland met een 65-koppige bemanning is sinds februari actief in de Cariben. Het fregat Zr. Ms. Van Amstel neemt volgende maand de taken van de Zeeland over.