Nieuws/Binnenland
818378
Binnenland

Verdachten 'Bandidospand' weer vrij

De politie heeft donderdag de twee mannen vrijgelaten die in de nacht van woensdag op donderdag werden aangehouden bij een inval in een pand in het Limburgse dorp Oirsbeek. Dat gebeurde nadat de politie in het pand aan de Provincialeweg Zuid geen vuurwapens had gevonden.

Vanwege het vermoeden van vuurwapens was de politie het pand binnengevallen. Ze wil niet zeggen of de inmiddels vrijgelaten verdachten Bandidos zijn. Volgens hun advocate Gitte Stevens zijn ze dat wel en waren ze op bezoek in het pand.

Het pand staat op naam van BMC (Behoud Motorfiets Cultuur). BMC is echter tevens de afkorting van Bandidos Motorcycle Club. De eigenaar van het pand is een Bandidoslid, die wel eens andere leden op bezoek krijgt, aldus Stevens. Maar zij ontkent dat het om een clubhuis gaat van de motorclub. „Mensen kunnen er terecht als ze hun motor willen verfraaien”, zei Stevens.

Voor de inval in dit pand hield de politie enkele grote verkeerscontroles op verkeersknooppunten in de gemeente Sittard-Geleen. Die moesten volgens de politie „mogelijke ernstige verstoringen van de openbare orde“ voorkomen. De politie doelt op spanningen tussen de zogenaamde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's), motorclubs die volgens de politie te linken zijn aan allerlei criminele activiteiten.

Vorig jaar sloot de gemeente Sittard-Geleen een pand waar zich Bandidos ophielden, nadat daar wapens waren gevonden.

Twee weken geleden liet burgemeester Jos Som een pand van de Hells Angels in Kerkrade dichtspijkeren. Sindsdien wordt de woning van Som permanent bewaakt. Begin mei gingen Bandidos op de vuist met de aan de Hells Angels gelieerde Red Devils in Sittard.