Nieuws
818384
Nieuws

'Nederland blokkeert datavrij internet EU'

Nederland dwarsboomt Europese plannen op gebied van mobiel internet. Telecomaanbieders zouden klanten geen onbeperkte toegang mogen geven tot bepaalde apps of websites als onderdeel van mobiele internetbundels, als het aan Nederland ligt. Dat meldt de nieuwssite Politico op basis van bronnen in Brussel.

De omstreden praktijk van de telecombedrijven, het zogenoemde zero rating, is in veel Europese landen toegestaan, maar is in Nederland verboden. Zo bieden Duitse providers klanten onbeperkt gebruik van de muziekdienst Spotify aan zonder dat dit van de internetbundel afgaat.

EU-voorzitter Letland wil binnen drie weken een akkoord sluiten, maar dat lijkt niet haalbaar, aldus Politico. Hierdoor dreigt het plan van de Europese Commissie voor een gemeenschappelijke digitale markt in de EU forse vertraging op te lopen.

De branchevereniging van Europese telecombedrijven vindt dat zero-ratingdiensten voordelen bieden aan klanten, maar consumentenorganisaties zien dat anders. Een van de tegenstanders van datavrije bundels is Europarlementariër Marietje Schaake (D66). Zij denkt dat zero rating al snel leidt tot het „afknijpen” door providers van de internetsnelheid bij diensten die niet datavrij worden aangeboden.

Vodafone Nederland kreeg in december nog een boete van twee ton van de Autoriteit Consument en Markt voor het datavrij aanbieden van series en films op de mobiele applicatie HBO GO.