Nieuws/Binnenland
818386
Binnenland

Sinterklaas komt dit jaar aan in Meppel

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Meppel. De stoomboot met de goedheiligman en zijn pieten arriveert hier op zaterdag 14 november, maakte de NTR donderdag bekend.

De aankomst is zoals elk jaar weer te zien op televisie. Het is de eerste keer dat de landelijke intocht van Sinterklaas in de provincie Drenthe plaatsvindt. Burgemeester Jan Westmaas is dan ook zeer verheugd met het hoge bezoek. „Het is geweldig dat wij Sinterklaas dit jaar als eerste mogen verwelkomen in ons land.”

Dieuwertje Blok, het vaste gezicht van Het Sinterklaasjournaal, doet ook dit jaar weer de presentatie van de intocht. Verslaggever Jeroen Kramer staat haar vanaf de kade bij.

Vorig jaar kwam Sinterklaas aan in Gouda. Dat ging gepaard met een protest tegen het fenomeen Zwarte Piet. Voor het eerst waren er toen ook pieten te zien met andere kleuren en de gemeente Gouda kwam zelf met kaas- en stroopwafelpieten. Of Meppel hier dit jaar ook op inspeelt, kon een woordvoerder van de gemeente donderdag nog niet zeggen. „Daar heb ik nog niemand over gehoord. We zijn nu vooral erg blij en gelukkig dat de intocht hier plaatsvindt.”

Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, heeft vier jaar gelobbyd om de intocht naar zijn provincie te krijgen. Hij riep eveneens de burgemeesters op er werk van te maken. „Ik vond het onbestaanbaar dat de sint deze provincie zo lang links heeft laten liggen”, reageerde hij. Meppel ging er vervolgens voor, maar de commissaris deed zelf ook een poging. „Ik heb in een emotionele brief nog een beroep gedaan op Dieuwertje Blok. Dat heeft vast geholpen.”

De intocht van de goedheiligman is sinds 1952 een jaarlijks evenement dat op televisie is te zien. Vanaf dat moment mogen de kinderen in ons land officieel hun schoen zetten.