Nieuws/Binnenland
818390
Binnenland

Vorig jaar minder kinderen ontvoerd

Vorig jaar is 170 keer melding gemaakt van ontvoering van kinderen van en naar Nederland door hun ouders of andere familieleden. In totaal ging het om 247 kinderen. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) in zijn jaarverslag.

Het aantal van 247 betekent een daling ten opzichte van 2013, toen het nog om 271 kinderen ging. In 2012 was het aantal 286.

Van de kinderen is 70 procent door de moeder ontvoerd. De meeste kinderontvoeringen zijn naar Duitsland en België. In 2014 zijn veertien kinderen ontvoerd naar Irak. Het Centrum IKO heeft ook telefoontjes gekregen van ouders en familieleden die vreesden dat kinderen meegenomen zouden worden naar Syrië.

Volgens Centrum IKO-directeur Coskun Cörüz heeft de afname van het aantal ontvoeringen waarschijnlijk te maken met betere voorlichting. „Mensen hebben vaak niet in de gaten dat sprake is van kinderontvoering, als je je kind zomaar meeneemt. Wij zeggen dan: dat moet u niet doen, daar komt u door in de problemen. Het advies is goede afspraken te maken met bijvoorbeeld de vader van het kind over bijvoorbeeld verblijfplaats in het buitenland en vakanties”.

Volgens Çörüz is het aantal contacten met juristen van het Centrum IKO de afgelopen jaren sterk gestegen, tot 6000 vorig jaar.