Nieuws
818392
Nieuws

'Europa geeft Grieken meer tijd'

De eurolanden zijn mogelijk bereid Griekenland meer tijd te geven voor zijn hervormingsmaatregelen. Daarbij zal het reddingsplan worden verlengd tot in het najaar. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag op basis van bronnen.

De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, zou daarbij bereid zijn 4 miljard euro aan noodsteun te verlenen. Parallel zou over een derde noodpakket worden onderhandeld. In ruil zou Griekenland een groot deel van de hervormingsplannen moeten doorvoeren. Onder meer het btw-stelsel zou moeten worden aangepakt evenals een besparingsprogramma van 5 miljard euro. Voor de hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt krijgt Athene langer de tijd.

Volgens de bronnen is deze geste de best mogelijke manier om Griekenland voor een faillissement te behoeden. Ook zou met de verlenging van het reddingsplan worden voorkomen dat het land uit de monetaire unie stapt. Of er een uitbreiding van de noodsteun volgt, hangt volgens de krant nog wel af van de gesprekken tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras.

Griekenland zou met deze plannen akkoord moeten gaan voor de G-7-top in juni. De eurolanden willen voorkomen dat het geschil met de Grieken de bijeenkomst van de G-7 domineert. In 2011 verliep een andere top, de G-20-top in Cannes, anders dan verwacht omdat slechts de Griekse kwestie werd besproken.