Nieuws
818407
Nieuws

'Alle leerlingen moeten leren programmeren'

Op alle Nederlandse scholen in basis- en voortgezet onderwijs moeten leerlingen les krijgen in programmeren. Met die ambitie heeft Neelie Kroes van StartupDelta vandaag het CodePact gelanceerd.

De doelstelling van het CodePact, waarin bedrijfsleven en overheid samenwerken, is om 400.000 kinderen te onderwijzen in programmeren. "We hebben een ongekend tekort aan talenten die kunnen programmeren, waardoor onder andere start-ups niet aan het juiste personeel kunnen komen en onvoldoende kunnen groeien", aldus Neelie Kroes.

Bovendien is het noodzakelijk dat Nederland zijn concurrentiepositie verstevigt, omdat in diverse buurlanden coderen inmiddels al een vaste plek heeft binnen het onderwijs. Om te zorgen dat ieder kind digitale vaardigheden opdoet, zijn er acht acties afgesproken. De voornaamste inzet is om alle leerlingen van groep 8 van de basisschool en van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs de kans te geven om te leren programmeren. Ook moeten kinderen logisch en gestructureerd leren denken en leren begrijpen hoe technologie werkt.

Daarnaast committeren de partners in CodePact zich onder andere aan het leveren van software, trainingen en lesmiddelen die programmeerlessen faciliteren voor zowel leerlingen als onderwijskrachten en ouders.

CodePact is door StartupDelta gelanceerd tijdens het Onderwijsfestival van Like to Share en is ondertekend door Bomberbot, Codeforsu, CodeUur, ECP, gemeente Amsterdam, Google, IBM, Inspiring Fifty, Like to Share, Microsoft, Malmberg, NederlandICT, Oracle, Q42, Randstad en VHTO. In de zomermaanden van 2015 wordt het CodePact verder uitgebouwd met nieuwe partners en een concreet actieplan. Bij de start van de Codeweek op 10 oktober 2015 wordt het actieplan gepresenteerd.