Nieuws/Binnenland
818419
Binnenland

Patiënten willen medische gegevens zien

Bijna niemand heeft er een, maar wie een Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) heeft, wil eigenlijk niet meer zonder. Het overgrote deel van de patiënten wil de eigen medische gegevens op internet kunnen raadplegen.

Dat blijkt onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder ruim elfduizend mensen.

Behoefte

Mensen die een PGD hebben zijn doorgaans heel tevreden. Ze gebruiken het dossier omdat ze zelf het overzicht willen houden over wat er met hen aan de hand is. Ook omdat zorgverleners dan in een oogopslag kunnen zien wat er bij de patiënt speelt en omdat ze zelf dankzij het PGD een goed beeld hebben van hoe hun gezondheid zich ontwikkelt.

Ruim 16 procent van de ondervraagden ziet het PGD niet zitten.

Directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: "Wij werken hard aan de introductie van een PGD voor iedereen die dat wil. Dit onderzoek geeft aan dat er behoefte aan is."

Veruit de meeste mensen vinden overigens dat een PGD gewoon onderdeel moet zijn van het basispakket in de zorgverzekering.

Patiëntenfederatie NPCF werkt samen met de artsenorganisatie KNMG en Zorgverzekeraars Nederland aan een kader waaraan een PGD moet voldoen. De bedoeling is dat rond 2020 iedereen die dat wil een persoonlijk gezondheidsdossier kan hebben.