Nieuws
818426
Nieuws

'Ongelijkheid grootst in dertig jaar'

Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat is zeer zorgelijk want dat leidt tot maatschappelijke problemen en lagere economische groei.

Dat stelt de Oeso, de club van 34 rijke industrielanden, in een rapport dat vanmorgen is gepubliceerd. In de jaren tachtig verdiende de rijkste 10% nog 7 keer zo veel als de armste 10%. Inmiddels verdient de toplaag 9,6 keer zoveel.

'We zijn zeer bezorgd', zegt Stefano Scarpetta, directeur Werkgelegenheid, Arbeid en Sociale Zaken van de Oeso, in een exclusief interview met de Financiële Telegraaf. 'In de meeste Oeso-landen is het verschil tussen arm en rijk op het hoogste punt in dertig jaar.'

 

 

Hij maakt zich vooral zorgen over de armste 40%. 'Gezinnen aan de onderkant hebben het steeds moeilijker om de beste scholing te krijgen', zegt Scarpetta. Dat leidt volgens de Oeso-studie tot een lagere economische groei.

Het debat over ongelijkheid kreeg vorig jaar een enorme impuls door het boek van de Franse econoom Thomas Piketty. Critici hoopten dat deze hype snel zou overwaaien, maar het thema staat ook bij de Oeso zeer hoog op de agenda. Ook het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank zijn met ongelijkheid bezig.

 

Lees hier het exclusieve DFT-interview met Thomas Piketty (premium)

 

De inkomensongelijkheid in Nederland is al jaren stabiel, zo constateert de Oeso. Maar in Nederland zijn de vermogens zeer scheef verdeeld. Scarpetta: 'Nederland springt er uit. Ook bij vermogensongelijkheid geldt dat dit effect heeft voor de economie door grote kwaliteitsverschillen in scholing tussen rijk en arm.'

Vanavond om 20 uur verschijnt een uitgebreid interview met de Oeso-directeur in DFT Avond.

U kunt u ook abonneren op DFT Avond en voortaan deze voortaan elke werkdag automatisch om 20 uur per mail ontvangen.