Nieuws
818433
Nieuws

Bloedeloze kopie

Filmrecensie: Poltergeist meest nutteloze remake ooit

Met maar liefst 25 sequels en 10 remakes lijdt Hollywood in 2015 aan een ernstige vorm van ideeënarmoede. Deze week worden we verblijd met Poltergeist, een herhalingsoefening van de horrorklassieker uit 1982.

De familie Bowen verkast naar hun nieuwe woning, pal naast een weiland vol elektriciteitsmasten. Geen wonder dat hun haar knettert, de lampen flikkeren en de radio stoort. Maar dan zien pa en ma hun kleinste dochter via de televisie met klopgeesten communiceren. Vlug, bel de makelaar!

Door de opkomst van smartphones, tablets, sociale media en drones had Gil Kenan legio mogelijkheden zijn Poltergeist van nieuwe, frisse en moderne impulsen te voorzien. Twitterende klopgeesten, facebookende spoken, dat hadden we wel eens willen zien! In plaats daarvan kiest de regisseur voor een bijna letterlijk doorslagje van het origineel van cineast Tobe Hooper en scenarist Steven Spielberg.

De demonische clownspoppen in de speelgoedkast, de dreigende vingertakken tegen het zolderraam en natuurlijk de iconische tv-scène; alle schokeffecten van toen zijn bekwaam, maar bloedeloos gekopieerd.

Waar de Poltergeist uit 1982 qua verhaal en effecten écht origineel en eng was, voegt de nieuwe 3D-versie werkelijk niets toe aan het toch al uitgeholde spookhuisgenre. En zo dendert deze herkauwsessie met stip de lijst binnen van meest nutteloze remakes ooit gemaakt. Wat een verspilling van talent, energie en dollars.