Nieuws/Binnenland
818449
Binnenland

NZa mocht huisartsenbudget verlagen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mocht het budget voor de huisartsenzorg voor 2012 en 2013 met € 98 miljoen korten wegens de overschrijding van dat budget in 2009 en 2010.

Dat blijkt uit een uitspraak het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van vandaag. Het beroep van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) tegen die tariefkorting is ongegrond verklaard.

LHV wees erop dat in de loop van de tijd de budgetoverschrijding een aantal malen lager is becijferd. Daardoor zou op die berekening niet kunnen worden vertrouwd. Het CBb verwerpt dat argument. De uitspraak is definitief, hoger beroep is niet mogelijk.

Op het moment dat de NZa op het bezwaar van de LHV besliste, toonden de toen beschikbare cijfers dat de budgetoverschrijding over 2009 en 2010 verder was afgenomen (tot € 79 miljoen). De NZa kon volharden in de korting van € 98 miljoen, omdat zich toen al een budgetoverschrijding over 2011 aftekende van ruim € 100 miljoen; een overschrijding waarvoor geen afzonderlijke tariefkorting is opgelegd.