Nieuws
818481
Nieuws

Oproep

Uw favoriete museum

Wat is het drukste museum van Nederland? En wat is een onontdekt pareltje waar je prima heen kunt zonder over de hoofden te lopen? Ik dacht onlangs op televisie beelden te zien van een eivolle Japanse metro. Maar het bleek gefilmd tijdens de laatste dagen van de tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ in het Rijksmuseum….

Buiten een lange rij en binnen een krioelende mensenmassa. Sommigen stonden op hun tenen om nog een glimp van een schilderij op te kunnen vallen, anderen stonden braaf een half uur te wachten. Het leek de Efteling wel! Op zich een goed teken dat wij zo’n cultuurminnend volkje zijn, maar zelf krijg ik na tien minuten in zo’n mensenmassa altijd lichte ademnood.

Toch is een gang naar het museum, ook met kinderen, één van mijn favoriete uitstapjes. Vooral met kinderen eigenlijk: NEMO in Amsterdam, het Marinemuseum in Den Helder, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Naturalis in Leiden, nog zo eentje: welk kind wil er niet naar de workshop insecten prepareren?

Maar mijn favoriet is en blijft het Tropenmuseum in Amsterdam. Het voelt daar altijd een beetje of je inderdaad in de tropen bént. Sterker nog: het ruikt er zelfs naar de tropen! Het is er ook vaak druk maar omdat het zo groot is vind je altijd wel een rustig hoekje.

Wat is uw favoriet? En wat is een onontdekte schatkamer waar we echter wel beslist heen moeten? Niet allemaal tegelijk natuurlijk! Dan kunnen we deze zomer het bezoek een beetje gaan verdelen, want uit CBS-cijfers blijkt dat een aantal heel grote musea het leeuwendeel van het publiek naar zich toe trekt en ‘de kleintjes’ vaak een noodlijdend bestaan kennen. Vaak onterecht!

Laat hieronder uw reactie achter of mail mij op checkpoint@telegraaf.nl