Nieuws/Binnenland
818491
Binnenland

Boekhandel Scheltema opent op het Rokin

’De klant mag alles’

Boekhandel Scheltema opent vandaag officieel zijn deuren op het Rokin. Na dertig jaar Koningsplein en een roerige periode als Polare, kan het nieuwe leven van Amsterdams grootste boekhandel beginnen.

In grote advertenties worden mensen opgeroepen stapels boeken te verhuizen van het Koningsplein naar het pand aan de ’de rode loper’ van de hoofdstad. In werkelijkheid konden klanten al vanaf 14 mei terecht op het Rokin. „We hebben het lef gehad toch open te gaan, ondanks dat de begane grond nog niet klaar was”, vertelt Harold Zwaal van Novamedia, het bedrijf dat Scheltema heeft overgenomen. Bouwvakkers waren inderdaad nog aan het werk op een lege benedenverdieping maar daar lieten mensen zich niet door hinderen.

’Uitgelezen en niet gekocht’

De overige verdiepingen werden gewoon bevolkt door klanten. Op de reisboekenafdeling zat een dame op haar knieën voor een kast te bladeren terwijl een stel had plaatsgenomen op de fauteuils van een zithoek. Klanten kunnen op elke verdieping in een stoel zakken om te lezen, zzp’ers kunnen aan het werk aan lange keukentafels met geïntegreerde stopcontacten. „De klant mag alles. In onze vorige winkel kwam een man binnen die een dik boek uit de kast trok en begon te lezen. Elke dag weer. Hij heeft het uitgelezen en niet gekocht. Maar dat is niet erg.”

Koningsplein

Al aan het Koningsplein zette Scheltema in op een breed assortiment aan boeken en goed personeel. „Die twee namen af onder Polare”, zegt vestigingdirecteur Gretske de Jong. „Na de overname in maart vorig jaar bestelden we meteen een vrachtwagen vol boeken om het assortiment op pijl te brengen. Daarvoor zijn we al beloond.” Zwaal: „Afgelopen jaar draaiden we ’break even’. We hielden zelfs 3000 euro over, een klein winstje, maar toch.”

Londen

Hij noemt het pand aan het Koningsplein prachtig. „Maar het was oud en er moesten iedere dag dertig lampen worden vervangen.” Waar het oude pand donker was, is het nieuwe pand licht. Hier bewegen klanten zich niet door een kruip-door-sluip-door-omgeving maar hebben ze overzicht over de hele verdieping. We zijn naar Londen gegaan om bij Foyles te kijken hoe zij hun flagship store hebben ingericht”, vertelt De Jong. „We werden heel warm ontvangen door de directie. De tip die we kregen: vecht niet met het pand. We wilden de ramen vrij houden en licht naar binnen laten komen. Vandaar de halfhoge boekenkasten.”

Licht en boeken

Ze vindt de 3000 m2 praktisch ingedeeld. En door de keuze voor halfhoge kasten en boekentafels die niet aan de wanden hoeven te staan, is er toch nog 2,2 km plank om boeken te bergen. Met de nadruk op boeken. „Heel veel boeken. 120.000. Het merendeel Nederlandstalig en 35 procent anderstalig”, zegt Zwaal. „900 titels in Duits, Engels, Frans en Spaans”, vult De Jong aan. „We verkopen geen prullaria als koppen en schotels meer. Als boekenliefhebber verwacht je hier geen vazen.”, aldus Zwaal. De leesbrillen hebben het assortiment niet verlaten. „Weet je dat we de grootste leesbrillenverkoper van Nederland zijn?”

Tweede huis

De inrichting, de koers van de nieuwe winkel, veel komt uit de koker van het personeel. Op een flip-over staan de ideeën die uit een brainstorm kwamen. Onder meer: tweede huis voor onze bezoekers, boeken spelen de hoofdrol, een plek waar mensen samenkomen met heel veel evenementen, hoogwaardig maar laagdrempelig, we gidsen de bezoeker door de winkel. De Jong: „Met de inzet op personeel, assortiment en sfeer volgen we dezelfde lijn als andere voormalige Polare-winkels, maar de schaal is anders. Wij zijn gewoon groot.”

Passie

Marktplaats-meubels als Chesterfields en huiskamerlampen, kussentjes in de vensterbank en bloemen moeten bijdragen aan een intieme sfeer. „We hebben niet gezocht naar strak design”, aldus De Jong, die tot nu toe haar hele werkende leven aan boeken wijdde. „Achterhalen wat klanten willen en kijken of je het hebt. Soms blijk je dezelfde passie te delen. Dat vind ik prachtig.” Zwaal: „We zeggen nooit ’nee’ tegen een klant. Al zoekt die een boek van veertig jaar oud.”

---------------------------------------------------

Rondom het nieuwe Scheltema

Een voorleesboot op de kinderafdeling

Een complete keuken op de kookboekenafdeling

De ’Writers Walk of Fame’, de handafdruk in tegels van 170 schrijvers.

 

Van Selexyz en Polare naar Scheltema

Met de verhuizing naar het Rokin is Scheltema terug van weggeweest. In 1853 startte J.H. Scheltema een boekhandel op het Rokin. De winkel bleef daar tot 1975. Daarna bevond Scheltema zich op het Spui om in 1985 een pand aan het Koningsplein te betrekken. Scheltema bleef tot 1970 zelfstandig en werd daarna onderdeel van een keten die in 2006 de naam Selexyz kreeg. Selexyz vroeg in maart 2012 uitstel van betaling aan. In april van hetzelfde jaar nam Investeerder ProCures de keten over om deze samen te voegen met De Slegte onder de naam Polare. In februari 2014 werd Polare failliet verklaard. De twintig winkels die de keten telde, bleven open. De maand daarop nam Novamedia, het bedrijf achter de Postcodeloterij, Scheltema over uit de boedel van Polare.

Op Rokin nummer 9 zit Scheltema naast de uitgang van de Noord-Zuidlijn. De boekhandel maakt deel uit van de ’rode loper’, een breed wandelgebied met winkels en horeca.