Nieuws/Binnenland
818501
Binnenland

SP: dertigpuntenplan voor universiteit

Kamerlid voor de SP Jasper van Dijk presenteert donderdag dertig voorstellen voor hoe het in zijn ogen zou moeten toegaan op de universiteit. Het dertigpluntenplan is een reactie op de recente bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.

„Die bezetting van het Maagdenhuis was een wake-upcall voor universiteiten, maar ook voor de politiek”, aldus Van Dijk. Hij wil met zijn lijstje afrekenen met het „topdownbestuur en het doorgeslagen rendementsdenken”.

Van Dijk wil onder meer dat het bestuur van universiteiten voortaan rechtstreeks wordt gekozen door personeel en studenten. „Daarmee komt een eind aan schimmige benoemingen via raden van toezicht.” Besluiten moeten verder op zo laag mogelijk niveau worden genomen. „We stoppen met het topdownbestuur waarbij bestuurders roekeloze besluiten kunnen opleggen aan studenten en docenten.”

Hij wil ook af van het „doorgeslagen rendementsdenken en perverse prikkels, zoals de prestatiecontracten”. Daarin worden universiteiten opgejaagd om zoveel mogelijk studenten door de opleiding te jassen, zegt hij.

Wetenschappelijk onderzoek wordt in de plannen van Van Dijk geheel gevrijwaard van commerciële invloeden en sturing door de overheid. „Onderzoekers krijgen veel meer vrijheid om zelf te bepalen wat zij onderzoeken.”

Gebouwen moeten volgens de SP in handen komen van de Rijksgebouwendienst. „Bestuurders houden zich tegenwoordig meer bezig met vastgoed dan met onderwijs. Door megalomane bouwprojecten kampen universiteiten met hoge schulden waardoor opleidingen onder druk komen te staan.”